WAT KAN ER VERANDEREN ALS U GASTOUDER WORDT?

Kinderen hebben veel aandacht en zorg nodig, deze zorg vergt nogal wat lichamelijke inspanning. Lawaai en drukte doen een beroep op uw uithoudingsvermogen. Denkt u hier tegen opgewassen te zijn? Kunt u zich flexibel opstellen? Kunt u voldoende tijd en aandacht aan de kinderen besteden?

Het leefritme van één of meer gastkinderen kan uw dagritme beïnvloeden. Hoe u het zult ervaren hangt onder andere af van uw leefsituatie, uw organisatietalent en het aantal dagen dat u kinderen opvangt.

Gastouders geven aan dat zij veel contacten opdoen; met de gastkinderen, de ouders en met andere gastouders via het gastouderbureau.

Het is uiteraard ook belangrijk de beslissing, om gastouder te worden, uitgebreid thuis te bespreken en de consequenties te overwegen. U wordt tenslotte een “gastgezin”: alle gezinsleden krijgen er, in meer of mindere mate mee te maken als u gastouder wordt. Eigen kinderen zullen de aandacht en leefruimte moeten leren delen met gastkinderen.

Onze ervaring is dat veel kinderen het leuk vinden dat er gastkinderen in huis komen, toch is het belangrijk om van tevoren met uw kinderen de voor- en nadelen te bespreken. Als uw partner overdag werkt is het toch belangrijk dat hij/zij u steunt in uw keuze. In het geval dat uw partner overdag niet regelmatig thuis is, stellen we het op prijs als ook hij/zij deelneemt aan het gesprek bij u thuis.